Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Blog: Waar let je op bij het kopen van skeelers

Waar let je op bij het kopen van skeelers?


geschreven door Mischa Top, “Bij skeelers komt het best precies”, februari 2021.

In deze blog een aantal adviezen en tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van skeelers. In het laatste gedeelte nog extra aandacht en tips voor skeelers voor kinderen.

Wat is het verschil tussen SKEELEREN en skaten?

Skeelers worden voornamelijk gebruikt om grote afstanden met een hogere snelheid af te leggen. Skates worden gebruikt om stunts en trucjes uit te voeren. Enkele verschillen tussen skates en skeelers op een rij:

  • Skeelers beschikken over grotere wielen dan skates
  • Skates beschikken over een remblok aan de achterzijde
  • Het frame van skates zijn in de regel korter als die van skeelers
  • Skates hebben een hoge schoen voor versteviging van de enkels
  • Skeelers en een skeelerframe kunnen los van elkaar worden gehaald, waardoor je je schoen er zelf onder kunt stellen

Belangrijke aandachtspunten

  1. Waar ga je de skeelers voor gebruiken?
  2. Hoe is je skeelertechniek?
  3. Hoe is de vorm van je voet? (Breed/smal, neutraal/plat/hol)

Let op de volgende factoren

  • Maat en pasvorm
  • Wielen en wielformaat
  • Type schoen
  • Kwaliteit

De maat van de skeelers

Het belangrijkst is om de goede maat skeelers of inline skates aan te schaffen. Met zowel een hoge als een lage schoen moet je zorgen dat de veters over de wreef strak zitten zodat je hiel achterin de schoen blijft zitten. Je wilt dan met je tenen net niet de voorkant van de schoen raken, en geen vervelende drukpunten ervaren. Als je dan afzet en je hak en je hiel komen niet omhoog heb je de goede maat te pakken.

Pasvorm

Skeelers kinderen skeeleren Mischa TopDe pasvorm rond de voorvoet is vaak per merk verschillend. Check ook altijd even of je schoenen thermoplastisch vervormbaar zijn, dit kan er voor zorgen dat de schoen rond je enkels nog anders gaan zitten na het verwarmen in de oven.

Wielformaat

Over het algemeen zijn er twee belangrijke eigenschappen van wielen waarin je keuzes moet maken

  1. De hardheid van het wiel
  2. De grootte.

Hard of zacht

Harde wielen ervaren minder weerstand en rollen dus makkelijker door, hierdoor hou je beter je snelheid vast. Zachte wielen rollen dus minder makkelijk door, zachte wielen hebben daarentegen wel meer grip. Daarnaast zijn kleine wielen over het algemeen wendbaarder, al hangt dit ook samen met de lengte van je frame. Grote wielen zijn minder wendbaar maar blijven wel makkelijker rollen, kleine wielen moeten namelijk sneller draaien voor dezelfde snelheid.

De maat van je skeeler wielen

Mischa Top Skeeleren HallumDe maat van het wiel is belangrijk, zowel voor het gebruik als de hoeveelheid energie die je nodig hebt om te blijven rollen. Ga je bijvoorbeeld lange afstanden skeeleren dan is het prettiger om grotere wielen te nemen, omdat je hierop langer door blijft rollen. Grote wielen hoeven immers minder snel te draaien om dezelfde snelheid vast te houden.

Steentjes en andere obstakels…

Daarnaast heb je met grotere wielen minder last van tegels en eventuele steentjes en andere obstakels, omdat ze er makkelijker overheen rollen. Het nadeel van grotere wielen is dat je er moeilijker mee op snelheid komt en je er minder snel mee stil staat. Ook ben je met kleinere wielen wendbaarder. Dus wanneer je veel in een stad skate met veel stoplichten of bochtjes is het handiger om met kleinere wielen te skaten.

Hardheid van skeeler en inline skate wielen

Naast de maat van de wielen krijg je ook nog te maken met de hardheid van de wielen, in grote lijnen moet je er op letten dat je met zachtere wielen meer grip hebt en met hardere wielen makkelijker blijft rollen. Ook bestaan er speciale regenwielen die voor meer grip zorgen tijdens regen, wanneer het droog is rijden deze wielen echter wel een stuk stroever dan niet-regenwielen. Dit werkt in de basis hetzelfde als bij je auto, zijn je banden iets te zacht dan geven ze meer weerstand op de weg omdat ze de weg met een groter oppervlak raken.

Minder brandstof verbruik…?

Dit zorgt er dan ook voor dat je meer brandstof verbrand, op deze manier kosten zachte wielen jou ook meer energie tijdens het skeeleren. Het voordeel van zachtere wielen is dat je hiermee ook meer grip hebt, ga je bijvoorbeeld op een baan skeeleren of ga je tricks doen in een skatepark dan is het handiger om meer grip te hebben. Bij skeeleren op de baan hangt het nog wel van de ondergrond af welke wielen beter voor je zijn, skeeler je veel op banen met een vesmaco coating dan zijn harde wielen beter. Skeeler je vaak op banen van beton of asfalt, dan kun je beter op iets zachtere wielen skeeleren. Ga je lange afstanden skeeleren dan is het handiger om iets hardere wielen te kiezen omdat deze makkelijker blijven rollen. Hieronder een voorbeeld met bandenspanning van autobanden.

Soorten hardheid

  1. Hoge hardheid, hoge rol capaciteit met lagere grip, geschikt voor lange tochten.
  2. Gemiddelde hardheid, gemiddelde grip en gemiddelde rol capaciteit, geschikt voor de baan.
  3. Zachte wielen, veel grip en lagere rol capaciteit, geschikt voor tricks en skateparken.

meer grip…

Zachte wieltjes bieden meer grip dan harde wieltjes, maar skeeleren wel iets zwaarder en slijten sneller. Dit word meestal aangeduid met een getal met a erachter. Bv 84a, 85a, of een hoger getal met een a erachter, of met firm, x-firm of xx-firm. Afhankelijk van het merk zal dat verschillen.

De lagers in je wielen

Naast de wielen is er ook nog veel keus in de lagers die je kiest. Er is ook in lagers veel keuze, zo zijn er verschillen in precisie, materiaal waarvan de lagers zijn gemaakt en de smering van de lagers. De precisie van lagers word vaak in ABEC gemeten, hoe hoger de ABEC waarde des te nauwkeuriger zijn de lagers geproduceerd. ABEC is voornamelijk een industriële maatstaaf voor hoe rond de balletjes zijn, hogere ABEC betekent dus een gladdere lager. Echter zal met het gebruik van de lagers de ronding altijd afnemen.

Hardheid van de lagers…

Het is dus belangrijker om te kijken naar de hardheid van de lagers en de gebruikte smering. De hardheid van de lagers verschilt tussen stalen lagers en keramische lagers, keramische lagers zijn harder en roesten minder snel. Dit zorgt dus dat ze langer rond blijven en langer lekker blijven rollen ten opzichte van stalen lagers. Ook roesten keramische lagers minder snel.

Smering

Daarnaast is er verschil in smering van de lagers, er zijn lagers met een olie smering of een vet smering. Een vet smering is beter in het tegenhouden van vuil en beschermt de lagers dus beter, daarom is een vet smering beter voor gebruik op de weg. Het voordeel van een olie smering is dat olie minder weestand geeft dan vet en je lagers dus sneller op gang komen, een vetlager gaat makkelijker rollen naarmate hij warmer wordt tijdens gebruik.

Baanskeeleren…

Voor baanskeeleren is het dus handiger om een oliesmering te gebruiken, zodat je makkelijk op gang komt. Skate je veel buiten dan is het handiger om voor een vetsmering te kiezen, dit zorgt er voor dat je lagers langer goed en schoon blijven. Daarnaast is het ook nog mogelijk om een “shield” over de lagers te hebben, dit is een metalen kapje dat de lagers beschermt tegen zand en ander vuil.

Wielen keuzetabel

Algemene keuzetabel voor wielen

Skeelerwielen keuze Stad Buiten lange afstand Baan
72 mm Ja (2,3)* Nee Nee
76 mm Ja (2,3)* Nee Nee
84 mm Ja (2,3)* Nee Nee
90 mm Ja (2,3)* Kan (Hoge hardheid) (1) Kan (Middel/hoge hardheid)** (2)
100 mm Nee Ja (Hoge hardheid) (1) Ja (Middel/hoge hardheid)**    (2)
110 mm Nee Ja (Hoge hardheid) (1) Ja (Middel/hoge hardheid)**    (2)
125 mm Nee Ja (Hoge hardheid) (1) Ja (Middel/hoge hardheid)**    (2)

* Zacht wanneer je tricks wilt doen, harder wanneer je wilt toeren. Kleine wielen vaak standaard zacht.
** Op beton/asfalt is iets zachter beter, skeeler je op een vesmaco coating dan zijn hardere wielen beter

Type schoen

Het type schoen wat je nodig hebt hangt af van de manier waarop je skeelert.

  • Skeeler je op de baan dan ga je voor een lage, stijve schoen die vaak thermoplastisch vervormbaar is (deze schoen kan in de oven). De lage schoenen zorgen ervoor dat je diep kunt zitten en een zo groot mogelijk afzet kunt maken voor hoge snelheden.
  • Ga je meer korte stukken of door een stad inline skaten, of wil je tricks doen dan kies je voor een hoge schoen die je enkels omsluit. Deze hoge schoenen hebben vaak dikke kussens aan de binnenkant voor zoveel mogelijk comfort. Ook zijn deze schoenen minder zwaar voor je enkels.

In de schoenen moet je je tenen kunnen bewegen en let je daarnaast op

1. Lengte. 0,5 cm ruimte tussen de teen en voorkant is wenselijk. Door warmte kan je voet uitzetten en bij te grote schoenen bestaat er kans op schuiven in de schoen. De maat van in-line skates wijkt doorgaans iets af van die van normale schoenen.
2. Enkel Slot. De hak van je voet komt nauwelijks of niet los van je zool van de schoen als je afzet met je teen. Beweging geeft wrijving en dan kunnen er blaren ontstaan.
3. Voorvoet: Zorg dat je voet door de veters naar beneden wordt gedrukt. Te smalle schoenen veroorzaken kramp in de voet en in te brede schoenen ga je schuiven wat resulteert in zwabberen.

Remblokje

Een andere belangrijke keuze die je moet maken is of je skeelers of skates gaat kopen met of zonder remblokken. Als je kiest voor skates met remblokje kun je op de traditionele manier afremmen en tot stilstand komen door het gewicht van je ene skate naar achter te verplaatsen en het remblokje op de grond te drukken. Op skeelers zonder remblokken gaat remmen iets moeilijker, maar hier heb je weer het voordeel dat je het gewicht van het remblokje niet mee hoeft te nemen en zal deze nooit in de weg zitten.

Kwalitatief goed merk

Het is natuurlijk fijn als je skeelers lang meegaan, zeker als je regelmatig skeelert. Daarom is het verstandig om te investeren in een kwalitatief hoogstaande skeeler. Dit betekent  ook dat je wat meer moet investeren, in een goed merk, bij de aanschaf van je skeeler. Die investering verdien je daarna echter gewoon weer terug omdat de wielen minder hard slijten, het materiaal van de schoen minder snel slijt en al het metaal roestvrij is. Je hebt aan kwalitatief hoogstaande skeelers dus veel minder onderhoudskosten. Voorbeelden van goede merken zijn: Bont, Powerslide, en K2.

De weg op met je nieuwe skeelers!
Passende skeelers gevonden? Dan kun je nu genieten van je nieuwe paar skeelers. Denk wel aan je eigen veiligheid en die van anderen! Controleer dus regelmatig of alle boutjes nog vast zitten en of je wielen nog in orde zijn. Denk er ook aan dat je de juiste bescherming draagt zoals: een helm (pols, ellenboog- en knie bescherming).

Tips voor kinderen en skeelers

Wielen

Doe je vooral (recreatieve) tochten of wedstrijden dan hebben grotere wielen van 90 tot 110mm de voorkeur. Let er dus op dat je skates of skeelers koopt met een frame waar dit formaat wielen in past. Voor kinderen in de jongste categorieën geldt een maximum maat van 90 mm, vanaf pupillen 1 mag er een wielmaat van 100 mm gebruikt worden en vanaf junioren een wielmaat van 110 mm. Een grote wielen combinatie is zwaarder en kost iets meer kracht om rollend te krijgen, maar zijn uiteindelijk sneller en comfortabeler. Let op, door grotere wielen sta je hoger waardoor je instabieler wordt.

Schoenen

Kinderen groeien snel en in-line skates zijn geen goedkope aankoop. Het is dan ook de moeite waard om een paar aan te schaffen waarbij de maat verstelbaar is (meestal zo’n 3 à 4 maten), waardoor ze langer meegaan. Hierbij blijft erg belangrijk dat de pasvorm geschikt is voor je kind en ook bij het verstellen voldoende steun geven.
Er zijn verschillende soorten sluitingen te krijgen. Klik-sluitingen zijn makkelijk door je kind zelf dicht te doen en te openen en zitten eenmaal ingesteld bovendien goed strak. Ook snel-veters zijn relatief makkelijk in gebruik. Bij skeelers is het vaak een combinatie van veters en een kliksluiting (ook wel buckle sluiting genoemd).

Skeelers Mischa TopVragen of advies?

Stuur een mail of neem contact met mij op.

 

Mischa Top

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén