Mischa Top

| 0614890034 | info@mischatop.nl |

Blog: Welke helm voor het skeeleren?

Wat is een geschikte helm?

In mijn skeelerlessen is het dragen van een helm verplicht. Een stevige en veilige helm is daarbij essentieel bij. Het biedt bescherming voor jezelf als skeeleraar. In deze blog leg ik uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een helm voor het skeeleren. 

Helmplicht

Als je voor jezelf gaat skeeleren of skaten is het dragen van een helm niet verplicht, echter bij alle officiële door de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) georganiseerde evenementen wel. Dit heeft ook voor een groot gedeelte te maken met het feit dat je volgens de Nederlandse wet als skeeleraar/inline-skater in de categorie ‘voetganger’ valt en dus de voetgangersregels op jou van toepassing zijn.

Als skeeleraar/inline-skater val je volgens de Nederlandse wet in de categorie ‘voetganger’ en zijn dus de verkeersregels van voetgangers op jou van toepassing.

hoofdletsel voorkomen

Door het dragen van een skeelerhelm, naast goed leren vallen kan het ernstig hoofdletsel voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat skeeleren mét helm het risico op hoofd- en hersenletsel met 63 tot 85% vermindert. Uiteraard moet je hiervoor wel vallen, want als je gewoon blijft staan is er niets aan de hand, maar ik moet geloof ik de eerste skeeleraar nog tegenkomen die nog nooit is gevallen tijdens het skeeleren.

Correct dragen

Zorg er uiteraard altijd voor dat je de helm correct draagt, dus niet achterstevoren of met het riempje los. De helmen worden specifiek ontworpen om goed om bepaalde delen van je hoofd te klemmen voor de optimale bescherming. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een skeelerhelm?

Nu je weet hoe belangrijk het dragen van een skeelerhelm voor kinderen én volwassenen kan zijn zal ik je een aantal tips geven waar je op moet letten als je een helm koopt (zowel in een winkel als online)

1. Pasvorm

Zorg altijd voor een goed passende helm, want een skeelerhelm moet altijd strak om het hoofd passen, maar natuurlijk ook weer niet te strak. Een goede methode om de helmmaat te bepalen is door met een meetlint 2 centimeter boven de wenkbrauwen de omtrek van het hoofd te meten, vervolgens kan met behulp van de maattabel hiernaast de juiste maat bepaald worden.

2. Ventilatie

Kies een helm met genoeg ventilatiegaten. Het is altijd lekker om een beetje frisse wind over je verhitte hoofd te voelen.

3. Riempjes

De riempjes moeten makkelijk vast te maken zijn, maar ook makkelijk te verstellen om de helm een nog net iets betere pasvorm te geven.

4. Keurmerk

Zorg dat de skatehelm voldoet aan het EN 1078 keurmerk om er zeker van te zijn dat deze uitvoerig getest en goedgekeurd is (tegenwoordig zul je bijna geen helm zonder dit keurmerk meer vinden of je moet je helm bij één of andere vage Chinese webshop kopen).

5. Koop altijd een helm waarbij de bekleding in de buitenschaal is gegoten, deze zijn altijd beter dan helmen waarbij de delen aan elkaar gelijmd zijn.

6. Gebruik een skeelerhelm maximaal 5 jaar om de beste bescherming te bieden. Voor kinderen is dit uiteraard nog vaker omdat kinderhoofden nog groeien.

7. Koop nooit een tweedehands skeelerhelm, omdat deze door eerdere valpartijen onzichtbare beschadigingen kan hebben die jouw veiligheid in het geding kunnen brengen.

Combinatie

  1. gebruik je skeelerhelm ook voor het schaatsen
  2. gebruik je skeelerhelm ook als fiets helm (veel ventilatie gaatjes)

Merken

  • Cadomotus
  • Powerslide

1. cadomotus helmen

2. Powerslide helm

Gevallen?

Na een harde val op je hoofd moet je de inline-skate helm altijd vervangen ook al zie je geen duidelijke beschadigingen. Er kunnen namelijk kleine scheurtjes in het kunststof zijn ontstaan die niet met het oog te zien zijn, maar de schokabsorberende werking van de helm wel zwaar hebben aangetast.

Vragen?

info@mischatop.nl

 

 

Mischa Top

 

Mei 2021

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Mischa Top

Thema door Anders Norén